Hindenburg Flyger Igen

Posted by leewanta on augusti 17, 2010
Okategoriserat

UBS Financial Services Direktör Art Cashin säger att vi bör kunna se inom 3-4 veckor huruvida det så kallade Hindenburg Tecknet, bestående av ett set av faktorer som förebådar en marknadskollaps, kommer att vidare utveckla sig i negativ bemärkelse, ett dystert scenario som allt fler nu börjar “förutspå”. Vi postulerade redan vid årets början att en börskollaps – en ny Svart Måndag – med 95% säkerhet skulle uppenbara sig innan 2010´s års slut.

Detta Hindenburg Omen, uppkallat efter 1937 års Hindenburg katastrof under vilken den Tyska zeppelinaren LZ129 Hindenburg plötsligt sattes i brand och förstördes, är en teknisk analys, som när vissa kriterier uppfylles, avslöjar en större sannolikhet för en börs kollaps.

Vi kan konstatera att dessa konditioner redan har mötts tidigare utan att påföljas av katastrofala aktiefall, men samtidigt har sällan en krasch skådats utan att ett Hindenburg Omen kunnat noteras i förväg.

De fem tecken man tittar på är:

1. Den dagliga siffran på NYSE nya “52 Week Highs” och den dagliga siffran av nya “52 Week Lows” måste båda vara större än 2,2 procent av den totala summan NYSE handlas för den dagen.

2. Att det mindre av dessa siffror är större än eller lika med 69(68.772 är 2.2% av 3126). Detta är ingen regel utan mer av en “checksum”, ett korrelat i summering. Denna kondition är en funktion av de 2.2% av den totala handeln.

3. Att “NYSE 10 Week” flytande genomsnitt stiger.

4. Att McClellan Oscillator är negativ på samma dag.

5. Att nya “highs” inte kan bli mer än fördubblade av de nya “lows” på 52 Week staplen. En stark indikator.

David Buik på BGC Partners har nu rest alarm över Hindenburg Tecknet, som han beskriver som “klart det mest fruktade tekniska mönstret i alla former av charters”. Buik – som valde att yttra varningen på Fredagen den 13:e - menade att en börs krasch nu ligger nära till hands.

Att vänta på ett “Hindenburg Tecken” innan man ser över sina val är förvisso reaktionärt, det är att se ett problem redan när det är för sent att se över strategin. Anledningen till den kommande börs-kollapsen ligger i de vanskapta åtgärder, kasinospel och manipuleringar som systematiskt har påförts den globala ekonomin sedan proppen gick i finansvärlden 2007, och att man inte åtgärdade den innersta tekniska kärnan till kollapsen under tiden: derivata-belägringen.

Många vet knappt vad en derivata är eller har ens hört talas om det. Man kan enklast beskriva det som ett värdepapper som är baserat på något annat värdepapper. Sunt förnuft ifrågasätter om detta extraordinära papper verkligen har genererat något extra värde bara genom att finnas till? Det är givetvis nonsens, men derivata-marknaden hann blåsas upp ibland de okunniga till en och en halv kvadriljon dollar i estimerat värde när bubblan till slut sprack. När pyramidspelet växer kan man hämta in astronomiska vinster i spelet, men när kurvan vänder kollapsar hela den ekonomiska kedjan utan möjlighet att vändas upp igen. Eftersom summan av båget i derivata-bubblan är större än hela världens BNP – med flera gånger – hamnar ekonomin egentligen i en negativ kurvatur. Det är som att tidsrymden inverteras, därför blir inte ens gängse konventioner och aktioner förutsägbara, allt sker på en grund av anomalier.

Bush, Obama med flera valde att lösa ut förlustspelarna med skattemedel istället för att sätta smederna bakom lås och bom. PIIGS länder som skenade med sina skulder – många relaterande till swappar och derivator – löstes ut med samma sorts magiska sedlar.

Agerandet är så huvudlöst att man inte vet om man ska skratta eller gråta, men nu kommer prislappen för ignoransen, det dyra priset för att halvbildade byråkrater, lama ekonomiska adminstratörer, fläskiga karriärs-politiker och slicka insiders låtsas om som att de förstår vad de gör. En kollaps stundar som inte längre kan maskeras med de bästa av floskler, orsak och verkan kommer att ta ut sin rätt.

Sverige bör i rätt tid överväga omedelbart och uthålligt börsstopp – åtminstone på svenska aktiebolag – eftersom kollapsen kan åtföljas av våldsam negativ finansiell spekulation på olika registrat för att ta ned så mycket av världens värden som möjligt, då denna kollaps är både orkestrerad och väl planerad. Tanken med kaoset är att tvinga fram uppgörelser med länderna när så många som möjligt ligger fastkörda på knäna. Börsstop i detta läge är ingen intervention
på marknaden lika mycket som en nödvändig säkerhetsåtgärd av staten.

Men med reflektion över vilken högmodig inkompetens som har lett fram till denna situation, måste resultatet som följer därav under alla omständigheter vara välförtjänt.

Comments are closed.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu